Onderstroom, verborgen verleden
Deze voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen
Het is familieweekeind in het vakantiehuisje aan de Nieuwkoopse Plas. In die twee dagen wordt duidelijk hoe een misstap van tachtig jaar geleden de familie generatieslang blijft achtervolgen.
Voel die onderstroom…
De Tweede Wereldoorlog ligt ver achter ons, maar nog altijd zijn de littekens in maatschappij terug te vinden. Waaraan jarenlang amper aandacht werd besteed, is dat kinderen van NSB-ouders net zo goed trauma's met zich meedragen of droegen. Zelfs binnen de familie wordt daar amper over gesproken.
Onderstroom verhaalt niet alleen over een onderbelicht oorlogsthema maar laat ook zien hoe trauma's van generatie op generatie worden doorgegeven.
Interview met Lia
Veel mensen kennen Lia mogelijk van andere productie van Productiehuis Alphen[; ze heeft er in meerdere gespeeld. Nadat Dennis Middelkoop vorige week in Voorburg is geweest en de nieuwe voorstelling van ‘Onderstroom’ had gezien, was hij zo onder de indruk dat hij er meer van wilde weten. Hij besloot Lia van Zwieten te interviewen. Lees hier het hele interview.
Vanuit deze gedachten...
Hoe moeilijk is het om alle perspectieven van de oorlog te laten zien en niet alleen uitgesproken goed, zielig of fout.
En wat weten we eigenlijk weinig over de oorlogservaringen van vrouwen en meisjes.
Terwijl de NSB, bijvoorbeeld, als politieke organisatie ook grote aantrekkingskracht op vrouwen uitoefende. Een derde van het aantal leden was vrouw, een ongekend hoog percentage voor die tijd.
Begin 2023 is een interessant archief openbaar gemaakt. Dat van A. van Tuyll van Serooskerken. De voorzitter van de commissie die vanaf 1948 vermeende misstanden in de naoorlogse kampen onderzocht. In die kampen vol "foute Nederlanders" zaten ook vrouwen die niet konden begrijpen dat ze iets verkeerd hadden gedaan.
Tien jaar geleden verscheen het boek ’Verzwegen Levens – Vrouwen uit een fout gezin’ van wijlen historica Zonneke Matthée. Met levensverhalen van vrouwen die in de oorlog verkeerde beslissingen hadden gemaakt of NSB-ouders hadden. Nancy Ubert (naast artistiek leider van PA ook journalist) interviewde Zonneke daarover.
PA is voor deze voorstelling aan de slag gegaan met dit thema en wil tegelijkertijd ook duidelijk maken dat een verkeerde keuze generaties lang kan doorwerken.
Productiehuis Alphen (PA) | Postadres: Zuidpoolsingel 190 - 2408 BR Alphen aan den Rijn | E-mail: info@productiehuisalphen.nl